Iako  umjetna inteligencija dramatično poboljšava naš svijet na mnoge načine, postoje značajne zabrinutosti glede predstojećeg utjecaja umjetne inteligencije na zapošljavanje i radnu snagu…

Predviđanja govore o milijunima nezaposlenih osoba u narednim desetljećima – prvenstveno zbog utjecaja Inteligentne automatizacije i UI sustava. U svakom slučaju, cijeli socioekonomski sustav ulazi u fazu ubrzane transformacije: tržišta, poduzeća, obrazovanje, vlada, socijalna skrb i modeli zapošljavanja bit će teško pogođeni.

Zadaci, uloge i poslovi u opasnosti
Zadaci koji su jednolični, mogu se lako automatizirati. Na primjer, zadatke i aktivnosti vezane uz brigu o kupcima / operaciji call centara, klasifikaciji dokumenata, otkrivanju i pronalaženju i moderiranju sadržaja više se temelje na tehnologiji i automatizaciji, a manje na ljudskom radu.

Isto vrijedi i za uloge povezane s radom i podrškom proizvodnih linija i tvornica: ljude zamjenjuju pametni roboti koji se mogu sigurno kretati po prostoru, pronaći i premjestiti predmete (poput proizvoda, dijelova ili alata) ili obavljati složene radove sklapanja.

UI dokazuje da je vrlo učinkovita u rješavanju još složenijih aktivnosti – onih koje zahtijevaju obradu višestrukih signala, tokova podataka i akumuliranog znanja u stvarnom vremenu. Karakteristični slučaj su autonomna vozila koja mogu uhvatiti i ‘razumjeti’ okoliš i njegovu dinamiku; oni mogu “vidjeti”, odlučiti i djelovati u stvarnom vremenu, prema dobro definiranim ciljevima optimizacije.

Sektori koji će biti pogođeni
Prijevoz je već u procesu transformacije – potpuno samostalni automobili uskoro će biti stvarnost – oni će biti sigurniji i učinkovitiji. Profesionalni vozači (taksi, kamioni i više) vosjetit će promjene vrlo brzo..

Elektronička će se trgovina također značajno transformisati: sve će biti potpuno automatizirano, dok se roboti kreću prostorom kako bi sakupili proizvode i izvršili narudžbe kupaca; da bi zatim poslali ili čak isporučili kupcima robu, također automatski, s autonomnim drvosječama i / ili automobilima. Značaj prodajnih mjesta i mreža fizičkih dućana će se smanjiti.

Značajno će utjecati i na više tradicionalnih zanimanja koja su izgrađena na osnovu snažnih ljudskih odnosa, poput pravnih profesija: tipične službe podrške u pravnom kontekstu odnose se na obradu dokumenata – klasifikacija, otkrivanje, sažetak, usporedba, ekstrakcija znanja i menadžment – zadatke gdje agenti UI-a mogu već napraviti dobar posao.

Financijske usluge, osiguranje i bilo koji drugi sektor koji zahtijeva znatnu količinu obrade podataka i rukovanje sadržajem, također će imati koristi od UI-e. UI može imati veliku ulogu u uklanjanju birokracije, poboljšanju usluga građanima, uz oblikovanje i izvedbu društvenih programa.

Kako umjetna inteligencija može zamijeniti ljudski rad – primjer
Zamislite tipičnu službu za brigu o korisnicima: desetke ili čak stotine specijaliziranih zaposlenika koji rade sa zajedničkom misijom: rješavanje zahtjeva klijenata, pritužbi, itd.

Na najbolji mogući način.  Sve gore navedeno može se pokriti povećanom učinkovitosti uz UI algoritme – oni se pokazuju bržim, preciznijim, pouzdanijim i jeftinijim od odgovarajućeg tima ljudi.

Pravilno osposobljeni UI sustav može razumjeti zahtjeve kupaca na prirodnom jeziku, identificirati spomenute ili podrazumijevane entitete (na primjer, koji proizvod ili usluga na koju se zahtjev odnosi); može dovoljno brzo procijeniti namjeru kupca (na primjer, aktivirati uslugu ili zatražiti pomoć); može odmah obraditi velike količine podataka i primijeniti korporativnu politiku kako bi se identificirala najbolja akcija / odluka za pojedini slučaj; odluka se tada može komunicirati klijentu na prirodnom jeziku.

Sustav također zna dovoljno rano da li može podnijeti zahtjev s povjerenjem ili ne; u potonjem slučaju zna gdje treba preusmjeriti zahtjev kao izuzetak, kako bi ga ljudski tim obradio. I sve to, u milisekundama, kao dio chat ili glasovne sesije između klijenta i agenta tvrtki. Ovo tehnološko rješenje zahtijeva samo mali postotak ljudskog tima koji tradicionalni odjel za brigu o korisnicima ima.

I dok je ovaj hibridni sustav u funkciji, UI komponenta uči iz iznimaka koje prosljeđuje ljudskom timu da obrađuje, što dovodi do kontinuiranog poboljšanja izvedbe. Ova petlja povratne veze na kraju će umanjiti potrebu za ljudskim djelovanjem, što UI sustav čini autonomnim.