Možda je smatrate tvrtkom koja proizvodi automobile, ali od Australije do Portorika tvrtka također mijenja svjetske energetske mreže – i čini obnovljive izvore energije pouzdanijim…
Tesla, rečeno je, manje je tvrtka za proizvodnju automobila nego tvrtka koja prodaje baterije. Danas tvrtka najavljuje novu prekretnicu: Od 2015. godine, instaliran je globalni gigabajtni sat za pohranu energije, što je ključno za korištenje obnovljive energije. Za usporedbu, to je gotovo polovica cjelokupne količine skladišta energije instalirane na globalnoj razini prošle godine.

Trošak pohrane akumulatora pada; između 2010. i 2016., cijena industrije pala je 73%, od 1.000 dolara po kilovatnom na 273 dolara u kilovatsatnici. Do 2020. godine može doći do 145 dolara kilovatsatnih sati, a do 2025. na 69,5 dolara kilowat-sat.

Tržište raste kako obnovljiva energija postaje sve jeftinija i širi se. Baterije se mogu koristiti za pohranu bilo koje vrste energije – na mreži s tradicionalnim fosilnim gorivima, tehnologija se može koristiti, na primjer, kada se potražnja za energijom odjednom vrti oko toplog dana i tisuće klima uređaja se uključuju.

No, to je posebno kritično za obnovljive izvore energije, budući da baterije omogućavaju korištenje solarne energije noću, ili energije vjetra kad vjetar ne puše.

U Australiji, najveća svjetska litij-ionska baterija, instalirana od strane Tesle preko područja veličine nogometnog igrališta na vjetrenoj farmi, uštedjet će potrošačima milijune dolara čineći mrežu pouzdanijom. Na pacifičkom otočju Ta’u u američkoj Samoi, solarni mikrogrid koji koristi 60 Teslinih velikih baterija Powerpack u potpunosti je zamijenio dizelsku energiju.

Na Havajima, Tesla baterije pohranjuju energiju proizvedenu tijekom dana na solarnoj farmi na Kauaiu kako bi ih pustili noću. U Južnoj Kaliforniji Powerpack sustav obrađuje vrhunsku potrošnju energije bez potrebe za dodatnim tvornicama na fosilnim gorivima.
U Portoriku, nakon što je pomagao u pružanju hitne pomoći nakon uragana Maria, Tesla sada instalira trajne mikrograme.

Više od 1.000 kućanstava na otoku, kao i ostali diljem svijeta, sada također koriste Tesla Powerwalls, proizvod tvrtke za kućnu električnu energiju koja se može povezati sa kućnim solarnim pločama kako bi se osvjetljavala nakon katastrofa. Powerwalli također mogu biti međusobno povezani tako da tvore “virtualne elektrane”. U Australiji, primjerice, Tesla surađuje s vladom na novom planu distribucije solarnih panela i baterija u 50.000 domova koji će zajednički raditi na opskrbi čistom energijom.

Skladištenje energije temeljni je dio poslovanja tvrtke Tesla. “Mi to vidimo kao apsolutnu jezgru naše misije kao tvrtke ubrzanja održivosti”, kaže Straubel. “Električna vozila, gdje smo počeli, jedan su ključni dio te zagonetke. Oni omogućuju održivu energiju i transport, ali moraju biti povezani s izvorom energije.

Tvrtka je osvijetlila vlastitu proizvodnju baterija za automobile, počevši koristiti masivni Gigafactory u izgradnji u Nevadi, što je pomoglo u smanjenju troškova za baterije koje se također mogu koristiti u kućama, tvrtkama ili velikim elektranama.

Istraživačka tvrtka Wood Mackenzie Power i obnovljivi izvori (također poznata kao GTM Research) procjenjuje da će godišnja implementacija skladišta energije porasti od 2,3 gigawatt-sata 2017. do 21,6 gigawatt-sati 2022. godine na globalnoj razini. Istraživači kažu da druge tvrtke, kao što su LG i China’s BYD, također čine neke od tehničkih poboljšanja koje Tesla proizvodi, ali Tesla ima prednosti.

“Tesla ima određenu prednost u odnosu na proizvodnu skalu [na] Gigafaktoru na zapadnoj hemisferi, a pristup tržištu putem radne snage SolarCitya, sada dio Tesla energije, ali kako je učinkovito u zaštiti i iskorištavanju tih prednosti, to je stvar izvršenja i financijskog položaja “, kaže Ravi Manghani, direktor za skladištenje energije u Wood Mackenzie Power i Renewables. Budući da se tvrtka bori za ispunjavanje proizvodnih ciljeva za svoje modele 3, investitori su ispitivali svoje financijsko zdravlje. Moody je u ožujku povećao Teslin kreditni rejting, čime je narušio cijenu dionica.

No, tvrtka je već odigrala ulogu u očuvanju tehnologije skladištenja energije. “No, budući da je Teslino lansiranje i ta eksplozija koju je napravio u industriji, skladištenje energije postalo je mnogo više javno poznato. Iz te perspektive, to je imalo mnogo dublji utjecaj, koji nadilazi ono što druge slične tvrtke su bile u mogućnosti učiniti u industriji. ”

Rast je samo dio onoga što je potrebno za transformaciju energije. Godine 2015., kada je Elon Musk razgovarao o novoj energetskoj diviziji tvrtke, procijenio je kako će trebati 2 milijarde Powerpackova kako bi ispunili svjetske energetske potrebe. “Čak i kod 300%, moramo razvijati na taj način desetljećima, iskreno, da stvarno riješimo problem”, kaže Straubel.