Ima toliko toga o čemu trebate razmišljati kada počinjete novi posao. Zapravo, vjerojatno ste već napravili popis koji će vam pomoći da ostavite veliki prvi dojam na poslu i možda će vam se činiti da je to malo…

Ali postoji jedna izuzetno važno stvar,koju vjerovatno niste stavili na popis tamo: vježbajte svoje predstavljanje.

Tako je. Predstavljanje sebe može zvučati kao nešto što ne morate vježbati – već godinama to radite. Ali kada je riječ o upoznavanjima sa novim suradnicima, vjerojatno želite imati plan. Budući da ćete prvi dan biti dovoljno nervozni, trebali biste preći ove bitne stavke.
“Najvažnija stvar u novom poslu je da se možete predstaviti.

Taj početni uvod jako je upečatljiv za nove suradnike “, kaže Museov trener Eloise Eonnet. I ne možete nužno očekivati da če to biti lagano. “Ljudi u uredu ne znaju kako učiniti da se pridošlice osjećaju udobno”, kaže Eonnet. Zato razmislite o tome što želite podijeliti sa svojim novim kolegama, jer ako to ne učinite, nitko neće znati što da vas pita.

Dobra vijest je da ćete imati mnogo više kontrole nego što mislite ukoliko razmislite kako odigrati ovo predstavljanje. I samo malo priprema ovdje će učiniti mnogo. Drugim riječima, to bi moglo biti jedna od najbržih, ali najdjelotvornijih stavki za dovršetak tog popisa obveza prije posla.

“Što želite reći o svom prethodnom iskustvu, ukratko?” Upita Eonnet. Koja je prva priča u kojoj želite reći o sebi, što će ne samo pomoći vašim suradnicima da vas upoznaju, već i da vam pomognu usmjeriti te prve razgovore na područja na kojima se osjećate ugodno?

Možda želite nešto reći o svom prethodnom poslu i tvrtki i spomenuti vašu strastvenu stranu. Ili možda želite razgovarati o tome gdje ste odrasli ili susjedstvu u kojem živite.
Sada biste trebali imati nekakav osjećaj kulture kako biste utvrdili trebate li strogo držati svoje profesionalno iskustvo za sebe. Ako ulazite u vrlo formalno, korporativno okruženje, možda biste se trebali pridržavati prošlih iskustava, što ćete raditi u novoj tvrtki i zbog kojih projekata ste posebno uzbuđeni.

Na primjer, da se mogu vratiti natrag nekoliko mjeseci i vježbati moje uvode i predstavljanje za prve razgovore prije nego što sam započeo svoj posao u Museu – tvrtci za koja sam znao da potiče zaposlenike da unesu cijele sebe na posao – podijelio bih sa njima da dolazim iz Newsweeka , gdje sam bio pisac koji je pokrivao sve od vijesti do kulture do znanosti.

Vjerojatno bih spomenuo koliko sam bio uzbuđen što sam trebao početi u Museu i da ću se potruditi pisati i uređivati priče o karijeri i radnom mjestu. I možda bih ubacio činjenicu da sam ogroman plesni glupan koji ima naviku da gleda emisije ovdje u New Yorku.

Najvažnija stvar je da se osjećate spremni i udobni da podijelite nekoliko zanimljivih detalja o sebi kako biste pokrenuli razgovor. Provedite malo vremena razmišljajući o tome što želite reći, a zatimvježbajte s prijateljem ili članom obitelji. Bit će puno lakše nego da razmišljate o tome na licu mjesta kada ćete već biti jako nervozni.