Za izuzetno kratak vremenski period već je stvoren 101 različit kripto-novčić, što je zajednički način pokretanja novih kriptoskopa…

To je povećanje od 460% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

A od prošlog travnja, kada se Bitcoinova cijena stvarno počela zagrijavati i rasti, potaknuvši interes za kriptoskopije diljem cijele planete, bilo je oko 320 kripto-valuta. Poplava novog novca postavlja pitanje: s toliko mnogo izbora koji postoje, koje su kriptokulture legitimne i financijski stabilne da bi bile vrijedne ulaganja – osobito u svjetlu golemih uspona i padova koje su mnoge kripto-valute i doživjele.

Jedna financijska agencija smatra da zna odgovor. Weiss Ratings – koja ima dugu povijest ocjena dionica i investicijskih fondovi, ali je vjerojatno najpoznatija po ocjenjivanju financijskog zdravlje osiguravajućih društava – nedavno je izašla s prvim sustavom za rangiranje kripto-valuta.

Weiss ne predviđa koje će kripto-valute najvjerojatnije u kratkom roku zabilježiti najveći skok cijena. Niti treba da se ove ocjene smatraju izjavom o apsolutnoj financijskoj stabilnosti.

Umjesto toga, tvrtka ocjenjuje sveukupni prijedlog rizika od 79 najpoznatijih kriptovaluta. “Mnoge kriptokute su mutne, pretjerane i ranjive na padove. Tržište očajnički traži jasnoću koju mogu pružiti samo robusne i nepristrane ocjene “, izjavio je Weissov osnivač Martin Weiss početkom ove godine.

Weiss se oslanja na četiri indeksa koji mjere rizik svake valute (u osnovi volatilnost cijena), nagradu (uključujući apsolutnu i relativnu izvedbu cijena), kako bi se klasificirale ove valute na sustavu slova od A (odličan) do E (vrlo slab), temeljna tehnologija; i osnove (uključujući brzinu transakcije, skalabilnost i prihvaćanje publike i razvoja).

Koje kripto-valute zaradile najvišu ocjenu?
Virtualne valute koje dobivaju ocjenu “A” smatraju se odličnim s gledišta rizika. Nažalost, niti jedna kripto-valuta nije ocijenjena ni “A” ni “A-minus”. Weiss je brzo istaknuo na svojoj web stranici da “u ovoj ranoj fazi njihove evolucije ne postoji takva stvar kao” sigurna “kriptovaluacija „.

Najviše ocijenjenih kripto-valutaje ocijenjeno sa ocjenom “B-minus” u najnovijim Weissovim ocjenama, što ih stavlja u donju trećinu valuta koje Weiss smatra “dobrim”.
“Dobre” kriptovalute su: Bitcoin, najveća svjetska kripto-valuta koji kolektivno vrijedi 137 milijardi dolara. Ripple, treća najvrednija kripto-valuta vrijedna 23 milijarde dolara. EOS, rangiran br. 6 i vrijedan oko 5 milijardi dolara. NEO, deveta najveća virtualna valuta vrijedna nešto manje od 4 milijarde dolara.

Koje su kripto-valute dobile najniže ocjene?
Ostale valute koje su zaradile niske ocjene uključuju imena za koja mnogi povremeni investitori možda nisu ni čuli. One uključuju: Auroracoin (E), Comet (E), Electroneum (E +), Expand (E), Matchpool (E), Megacoin (E-), Novacoin (E), PotCoin ) i SaluS (E).

Nijedna od ovih, osim Salusa, nije imala stabilnu vrijednost od 10 dolara u posljednjih godinu dana, pa je vjerojatno da mnogi investitori gube životnu ušteđevinu na ovim valutama.

Svaki put kad izađe neki ovakav popis, postoji prijetnja. Ulagači mrze kritiku protiv novčića u koje su uložili svoj novac. To ne znači da neki od napada nisu opravdani. Kad su početne ocjene puštene, Bitcoin je dobio ocjenu C + (koju je od tada popravio na B-).

“Njihova ocjena Bitcoina ukazuje na pogrešno razumijevanje osnovne vrijednosti prijedloga kripto-valute, međutim, čini se da nadjačavaju kapacitet transakcija i podcjenjuju stabilnost protokola, sigurnost i decentralizaciju”, rekao je Ari Paul. U konačnici, tržište će odrediti i dokazati Weissu da li su njihove ocjene bile točne ili potpuno pogrešne.