Tehnologija je preoblikovala radnu snagu i uzrokovala nestajanje nekih radnih mjesta. Evo nekih poslova koji su potpuno nestali ili su pod prijetnjom robota…
Brzo poboljšanje tehnologije pretvorilo je način na koji radimo i u većini slučajeva olakšalo naš posao. Ali ima i drugi učinak – uklanja i potrebu za ljudskim radnikom. Tehnološki bum ne pokazuje znakove usporavanja. Izvješće objavljeno u studenom 2017.  pokazalo je da će do 800 milijuna globalnih radnika izgubiti posao zbog tehnologije do 2030. godine.

Rezultati su dodani studiji koju su proveli Deloitte, velika računalna tvrtka i Sveučilište u Oxfordu 2014. godine, koje predviđa da će do 2034. godine 35 posto poslova koje danas radimo u Velikoj Britaniji raditi roboti. Evo nekih poslova  koji su već nestali ili se nalaze pred ukidanjem.

Operator postrojenja
Dani ručnih telefonskih centrala

davno su nestali. Nekada davno, operater telefonske centrale morao je fizički povezivati ​​pozive umetanjem telefonskih utikača u odgovarajuće utičnice. Također su mogli sudjelovati u pozivu. Operatori postrojenja i dalje postoje unutar organizacija danas, iako je sustav potpuno kompjuteriziran.

Postavljanje čunjeva za kuglanje

Mi često uzimamo zdravo za gotovo činjenicu da sve kuglane imaju strojeve za podizanje naših oborenih čunjeva i njihovo preuređivanje (kao i održavanje broja naših rezultata na ekranu!). U ranijim vremenima, radnik kuglana je morao čekati na kraju i pokupiti sve srušene čunjeve i vratiti ih na mjesto.

Lift operater

Svatko tko je koristio lift zna da to nije teško – pritisnite gumb i na putu ste. No, prvi liftovi se nisu automatski savršeno zaustavljeni na razini koju ste željeli. Umjesto toga, ručno ih je kontrolirala velika poluga, a operater liftova morao je odrediti kada treba zaustaviti lift. Tehnologija na današnjim korisničkim liftama sada čini sve to za vas.

Projekcioner filmova

Kada su kina počela raditi, bio je potreban  filmski projekcionar za vođenje mehaničkih projektora s 35 mm celuloidnim valjcima. Bio je to prilično fizički težak zadatak, ali sada se koriste digitalni projektori koji su tako jednostavno da svatko tko radi u kinu može učitati filmove. Kao rezultat toga, uloga filmskih projekcionista smanjena je do gotovo istrebljenja.

Razbuđivač

Kako su ljudi ujutro ustajali prije no što su postojali alarmni satovi? Do oko dvadesetih godina 20. stoljeća, oni koji su se rano trebali probuditi oslanjali su se na kucanje. Od tada smo počeli koristiti satove za navijanje, prije nego smo se prebacili na digitalne alarmne satove, od kojih nei automatski postavljaju vrijeme.

Kolektor cestarine

Sustavi naplate cestarine još uvijek postoje, ali njihovi su dani odbrojani dok se krećemo ka automatiziranim rješenjima. Dartford Crossing je jedan od primjera toga, koji je uklonio sve svoje kabine za naplatu u korist elektroničkog sustava prepoznavanja pločica ne tako davno.

Noviji sustav koristi sofisticirane kamere montirane iznad svake trake, prijavljujući svaku oznaku vozila tijekom prolaska. Vozači mogu platiti prije ili do 24 sata nakon  prođu naplatu. Sustav se danas koristi diljem svijeta.

Radnik

Broj tvorničkih radnika u proizvodnji naglo se smanjio zbog tehnološke intervencije, što je omogućilo strojevima da preuzmu teški rad. Jedna tvornica u Kini već je zamijenila 90% svojih radnika s robotima, a taj potez je doveo do smanjenja nedostataka i povećanja proizvodnje.

Roboti sada obavljaju većinu zadataka sami, što znači da je samo nekoliko ljudskih članova osoblja potrebno držati  na oku i obavljati održavanje.