Dana 12. kolovoza 1991. BT je uveo brajicu i velike račune za ispis. Evo nekoliko novih načina na koje tehnologija vodi put u dostupnosti…
Prije skoro 30 godina, BT je uveo prve telefonske račune za slijepe korisnike, što im je pomoglo da lakše razumiju mjesečnu potrošnju osoba s oštećenjem vida. Istodobno, BT je također omogućio naručivanje računa s velikim tiskom kao potpora slabovidnim kupcima – Kraljevski nacionalni institut za slijepe pomogao je u oba koraka.

Od tada, tehnologija pomaže slijepim i slabovidnim ljudima na mnoštvo načina. Glasovno aktivirani pomoćnici poput Siri i Alexa pomažu u širenju pristupačnosti, a brojni specijalistički projekti pomažu osigurati tehnološku revoluciju koja ne ostavlja oštećenja vida van nje.

Seeing AI
Ova mobilna aplikacija koju je razvila tvrtka Microsoft upotrebljava fotoaparat tvrtke iPhone, zajedno s tehnologijom prepoznavanja slike i umjetnom inteligencijom, kako bi ispričali svijet oko korisnika. Može prepoznati spremljene prijatelje i opisati osjećaje na temelju izraza lica.

Također će čitati bilo koji tekst naglas (primjerice sobni broj), skenirati i čitati dokumente te identificirati proizvode putem barkodova. Ako plaćate gotovinom, utvrdit će vrijednost. Nove, eksperimentalne značajke uključuju opis scene.
Dostupno je za preuzimanje u SAD-u. Korisnici Androida i oni izvan SAD-a mogu isprobati BlindSight iz Neuro X Labs.

Bristol Braille Canute
Razvijen od britanskog pokretačkog Bristol Braillea, Canute je prvi e-čitač koji može prikazati punu, osvježivu stranicu teksta na brajici. Ona nudi devet redaka i oko 360 ćelija brajice po stranici, a trenutačne opcije prikazuju samo jedan ili dva retka teksta (nije dovoljno za rečenicu).

Canute košta oko 600 funti, što je približno cijeni vrhunskog smartphonea. Krajnji cilj je preokrenuti sadašnji pad pismenosti slijepih i slabovidnih, smanjiti trošak i veličinu uređaja, te poteškoće vezane uz dobivanje tiskanog materijala., što bi svakako učinilo ovaj proizvof dostupnim svima kojima je i potreban. Za svoje napore, programeri su nagrađeni sa AbilityNet’s Tech4Good nagradom za pristupačnost.

Sunu
Ova narukvica je opisana kao način za osobe s oštećenjem vida za kretanje po svojoj sredini na isti način na koji šišmiši mogu navigirati noću. Sunu emitira ultrazvučni val koji može otkriti objekte do 13 stopa udaljenosti, a zatim poslati nositelju povratne informacije. Omogućava nositeljima da slijede druge u liniji bez ugrožavanja vlastitog osobnog prostora i prepoznaje vrata i pragove. Sve se sinkronizira na mobilnoj aplikaciju putem Bluetootha.

Pričajuća perilica
Skromna perilica rublja također je nadograđena kako bi pomogla slabovidnim osobama. Modul za pranje rublja može se postaviti na vanjske dijelove u perilici i sušilici. Sadrži sposobnosti pretvaranja teksta u govor i može objaviti odabrane cikluse i preostalo vrijeme. Kada ciklus počne, korisnici mogu pritisnuti gumb kako bi čuli preostalo vrijeme.

Aira naočale
Digitalni pomoćnici sa glasom su popularni u tehnologiji, ali ponekad je još uvijek lijepo imati ljudske povratne informacije. To je koncept iza Aira naočala, koje su opremljeni kamerom.

Ako slijepa osoba traži pomoć u supermarketu, ili ako se na ulici susreće s preprekom, ili čak ako treba pročitati stavke iz izbornika, može pozvati agenta u pomoć. Vizualni tumač će prikazivati ​​feed uživo iz kamere kad god ga se pozove i vidjet će gdje se nositelj nalazi na Google kartama kako bi vam pružio upute u stvarnom vremenu.