Početni plan bio je prevoziti svemirske turiste, čiji identiteti su dobro čuvana tajna, na Falcon Heavy-u. To je golema SpaceX raketa koja je Muscovu Teslu isporučila u svemir na svom povijesnom, prvom letu prije četiri mjeseca…

No, Musk je u veljači zaintrigirao javnost, kada je novinarima rekao da SpaceX trenutačno nema planove za upotrebu Falcon Heavya za prevoz ljudi u svemir. Podrazumijevalo se da su se njegovi planovi da ga koriste za prijevoz turista u svemir promijenili. Umjesto toga, Musk je rekao da će se SpaceX usredotočiti na sljedeću pametnu ideju: Big Falcon Rocket, ili BFR.

To je ogroman svemirski brod i raketni sustav koji tvrtka želi graditi kako bi prevozio čovjeka u duboki svemir. “Mogli biste poslati ljude natrag na Mjesec” na raketi Falcon, rekao je Musk u to vrijeme. “Ali ne bih to preporučio jer mislim da je nova arhitektura, BFR arhitektura, način na koji to treba učiniti.”

Gleeson, glasnogovornik SpaceX-a, odbio je ovaj tjedan reći je li tvrtka službeno promijenila raketu koju namjerava koristiti za korištenje za Mjesec. Ali ako su planovi za korištenje Falcon Heavya doista napušteni, anonimni turisti u svemiru mogli bi dugo čekati dok ambiciozan BFR sustav ne bude spreman za njih.

Musk je ranije ove godine rekao da će SpaceX početi testirati svemirski brodski dio BFR-a 2019. godine i da bi cijeli sustav mogao biti spreman za put u duboki svemir do 2022. godine. Napominjemo, međutim, da je Musk poznat po vrlo optimističnim procjenama rokova.

Na početku je Falcon Heavy, na primjer, trebao biti spreman letjeti sredinom do kraja 2013. godine. To se desilo čak četiri godine nakon tog datuma. SpaceX COO Gwynne Shotwell dao je velikodušniji vremenski okvir za BFR debi tijekom TED Talka u travnju, rekavši da će se pokrenuti “u roku od deset godina”. Čak i ako je Musk promijenio mišljenje i odlučio da nakon svega koristi misiju Falcon Heavy for the Moon, još uvijek nije vjerojatno da će se to dogoditi prije kraja godine.

Tvrtka je rekla kada je plan prvi put objavljen da neće pokrenuti turističku misiju sve dok NASA astronauti ne budu letjeli ovom raketom, a to se još nije desilo. SpaceX je potpisala sporazum sa agencijom za svemir 2015. kako bi razvili način traganja puta astronauta do i od Međunarodne svemirske postaje pomoću svog radnog helikoptera Falcon 9 raketa, vozilom koji je mnogo slabiji od Falcon Heavy ili prospektivnog BFR.

No, tvrtka je suočena s značajnim odgodama – kao i njezin konkurent Boeing (BA), koji također ima ugovor s NASA-om. Najnovije projekcije NASA-egovore kako bi SpaceX mogao isporučiti prve astronaute svemirskoj stanici u prosincu. Ured Vlade SAD-a o odgovornosti rekao je da bi se to moglo dogoditi nekoliko mjeseci kasnije.

Mnogo je pitanja o SpaceX-ovim planovima za svemir. U ranim jutarnjim satima SpaceX je ove godine pokrenuo 11. misiju. To je dosad neviđen tempo pokretanja i daljnji dokaz da je SpaceX uspješno potresao relativno stagnaciju raketne industrije.

Tvrtka, koju je 2002. godine osnovala tvrtka Musk, promijenila je igru svojom pionirskom tehnologijom za ponovnu uporabu raketa, koja je olakšala putovanje u svemiru i učinila ga mnogo jeftinijim nego što je to bio slučaj ranije.